MÜSİAD CEVHERDEN MAKİNEYE'25 ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Makine Sektör Kurulu ile MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu iş birliğiyle düzenlenen Cevherden Makineye'25 Zirvesi, MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı ve MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Muhittin Can’ın katılımıyla düzenlenen zirve, önemli isimlere ve konulara ev sahipliği yaptı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede, konuşan Mustafa Varank, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında başlatılan boykot kampanyalarının hedefinin yatırım, istihdam, yerli ve milli üretim olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in sorumsuzca ve bilinçsizce isim vererek yerli ve milli markaları hedef tahtasına koyduğunu dile getiren Varank, "Kendilerinin bile nedenlerini bilmedikleri boykotlara katılmayanları düşman ilan edebiliyor, kendileri gibi düşünmeyenleri tehdit edebiliyor, linç edebiliyor. Kendi listelerindeki firmaların neden o listede bulunduklarının farkında bile değiller." diye konuştu.

Küresel ekonominin büyük sınamalarla karşı karşıya kaldığını aktaran Varank, teknolojik gelişmeler, tedarik zincirindeki alternatif oluşumlar, arz güvenliği sorunları, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliği gibi gelişmelerin ekonomiyi daha kırılgan hale getirdiğini söyledi.

Mustafa Varank, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan gümrük tarifelerine dikkati çekerek, artık risklerin daha da arttığını ve öngörülebilirliğin azaldığını vurguladı.

Türkiye'nin de küresel düzeyde yaşanan bu olumsuzluklardan etkilendiğini belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna rağmen imalat sanayimizin öncülüğünde kaydettiğimiz başarılar da bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Türkiye tüm sınamalara ve zorluklara rağmen 2024 yılında OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen iki ekonomiden bir tanesi oldu. Bu zamana kadar Türkiye'nin başarı hikayesini özel sektörümüzle dayanışma içinde ve beraber hareket ederek yazdık. Yeni ekonomi politikalarımız ve sizlerin girişimci ruhu sayesinde zorlukları ve sınamaları yine hep birlikte aşacağımıza ben yürekten inanıyorum."

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir de cevherin makineye dönüşmesi sürecinde entegrasyon, verimlilik ve inovasyonun önemine vurgu yaparak, "Sanayici ve üretici bu kavramları ne kadar kullanmak istese de içinde bulunduğu ekosistemin sanayi politikası ya da politika stratejisi de en az bu kavramlar kadar önemli." dedi.

Bugün "yerli ve milli üretim" ile "Milli Üretim Hamlesi" gibi mottoları dolu dolu kullanmalarını milli politika stratejisine borçlu olduklarının altını çizen Özdemir, MÜSİAD olarak bu stratejiye her zaman destek verdiklerini bildirdi.

Özdemir, "Evet, belki son bir-iki yüzyılı kaçırmış olabiliriz ama herkes biliyor ki ülkemiz gümbür gümbür geliyor. Önümüz açık, inancımız tam." diye konuştu.

MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Muhittin Can ise uzun süredir üzerinde çalıştıkları zirvenin sanayinin iki can damarını bir araya getirdiğini belirterek, "Bugün yalnızca bir sektörü değil, aynı zamanda bir ülkenin ekonomik bağımsızlığını, sanayi gücünü ve stratejik vizyonunu konuşmak üzere bir araya geldik." dedi.

"Güvenilir kaynak" ve "sürdürülebilir üretim" kavramlarının önem kazandığı bu dönemde ham madde sektörünün stratejik bir omurga olarak öne çıktığına işaret eden Can, "Çünkü bizler biliyoruz ki bir ülkenin çeliği varsa üretimi vardır, alüminyumu varsa mobilitesi vardır, nikelden bakıra kadar sahip olduğu maden zenginlikleri onun sanayi politikalarının temel taşıdır." diye konuştu.

Ham madde sektörü olarak bir dönüşümün eşiğinde olduklarını vurgulayan Can, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sadece doğal kaynaklarımızı çıkarmak değil, bu kaynakları bilgiyle, teknolojiyle ve ileri işleme kabiliyetiyle bütünleştirmek zorundayız. Yerli üretimi güçlendirmeli, stratejik madenlerde dışa bağımlılığı azaltmalı ve entegre sanayi yapılarımızı daha dirençli hale getirmeliyiz. Aynı zamanda sürdürülebilirlik de artık bir seçenek değil, zorunluluktur. Karbon ayak izinin takip edildiği bir dünyada, yeşil dönüşümü ıskalama lüksümüz yoktur. Geri dönüşüm teknolojilerine, çevre dostu üretim süreçlerine ve dijitalleşmeye yatırımı artırmak; sektörümüzü geleceğe hazırlamanın ön şartıdır."

MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı da makine sektörünün Türkiye ekonomisinin en stratejik yapı taşlarından olduğunu belirterek, "Üretimde tam bağımsızlığın olmazsa olmaz unsurlarından biri de üretim teknolojilerinde yerli ve milli makine üretim kabiliyetimizdir. Masada güçlü olmak için sahada güçlü olmalıyız. Ancak sahada güçlü olmak için de yerli ve milli makine teknolojilerinde öncü olmamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Makine sektörünün 2024 yılında 28,3 milyar dolarlık ihracat rakamıyla tüm zamanların rekorunu kırdığını anımsatan Somalı, şu açıklamalarda bulundu:

"En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya ve ABD ilk sıralarda yer almakta, bu da Türk makinelerine küresel pazarda duyulan güveni açıkça göstermektedir. Sektörümüz yatırım kabiliyetiyle, üretim gücüyle, ihracat başarısıyla ve kalkınma vizyonuyla yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Ancak biliyoruz ki bu yolculukta başarıyı sürdürülebilir kılmak için inovasyonu, ikiz dönüşümü, kümelenmeyi, verimliliği ve ölçek ekonomisi avantajlarını merkeze almak zorundayız."

Zirveye katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan gümrük tarifelerine ilişkin, "Türkiye için diğer ülkelere göre daha düşük tarifeler uygulanması sevindirici olabilir ancak bu bizi rehavete sürüklememeli. Çünkü diğer ülkelere uygulanan tarifeler ticaretimizi hem yurt içinde hem de ihracat pazarlarında çok etkileyecek." dedi.

Fuat Tosyalı, son yıllarda yaşanan küresel sorunlardan bahsederek, ekonomik, sosyal ve politik koşullardaki belirsizlerin devam ettiğini söyledi.

Geçen yıl küresel ticaretin yüzde 3,7 artarak 33 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştığını anımsatan Tosyalı, küresel büyümede yeterli genişlemenin sağlanamadığını, koşulların sürekli değişmesinin orta ve uzun vadede sürekli belirsizliğe neden olduğunu anlattı.

Tosyalı, Türkiye'nin veya diğer ülkelerin son yıllarda potansiyelini yansıtamadığını kaydederek, Ukrayna'da pozitif gelişme olmadığını, Gazze ile ilgili hala çözüm üretilemediğini vurguladı.

Fuat Tosyalı, "Gazze ile ilgili akla hayale gelemeyecek şeylerin çözüm diye sunulması insanlığın vicdanını sızlatmaya devam ediyor." diye konuştu.

Ardından gerçekleştirilen 1. Oturumda, “Türkiye Makine ve Hammadde Sektörünün Odağı” başlığıyla sektörün mevcut durumu ve gelecek projeksiyonları masaya yatırıldı. Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Etyemez’in moderatörlüğündeki oturumda; Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akif Özyurt ve MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyon Başkan Yardımcısı Altuğ Karataş panelist olarak yer aldı. Oturumda, makine sektörünün rekabet gücünün artırılması ve hammadde tedarik zincirindeki fırsatlar ele alındı.

Kısa bir aranın ardından, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, “Havacılıkta Yerli ve Milli Makine- Hammadde Teknolojilerinin Önemi” başlıklı sunumuyla katılımcılara seslendi. Türkiye’nin havacılıkta geldiği noktayı ve bu alandaki yerlileşme çabalarını vurgulayan Akşit, milli teknoloji hamlesinin stratejik önemine dikkat çekti.

Zirvenin 2. Oturumunda ise “Yatırım, Üretim, İhracat ve Kalkınma” başlığı altında ekonomi ve sanayi alanındaki gelişmeler değerlendirildi. Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki oturumda; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, MAİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır söz aldı.

Günün sonunda yapılan hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle “Cevherden Makineye’25” Zirvesi başarıyla sona erdi.